Van telefoonoplader tot gezondheidszorg

De materialen van Chemours zorgen ervoor dat onze samenleving werkt
Teflon™ is een bekende naam als het om kunststoffen gaat. Wat veel mensen niet weten is dat het om een merk gaat, in plaats van een stof. Een stof die in de meeste van de voorwerpen verwerkt is die je dagelijks gebruikt. Producent Chemours levert deze fluorpolymeren aan fabrikanten wereldwijd die gebruikt worden voor producten waar we niet meer zonder kunnen. 

De grootste productielocatie van Chemours in Europa staat in Dordrecht. Daar worden materialen gemaakt die het functioneren van onze hoogtechnologische samenleving en de transitie naar een groene toekomst mogelijk maken. Dit zijn fluorpolymeren, kunststoffen op basis van fluorchemie. Zij worden onder de namen Viton™ en Teflon™ geleverd aan de fabrikanten van talloze producten. Teflon is namelijk geen stof, het is een merk – een merk dat staat voor prestatie. De overgrote meerderheid van Teflon-producten wordt dan ook gebruikt in commerciële en hightechtoepassingen. 

Wat is Teflon precies?
‘Teflon’ is inmiddels een veelgebruikte term, vergelijkbaar met SPA®-water en STANLEY®-messen. Veel mensen noemen alle potten en pannen met een antiaanbaklaag ’Teflon-pannen’, maar de meerderheid van de potten en pannen die tegenwoordig beschikbaar zijn voor consumenten hebben niets te maken met Teflon. Ze kunnen bedekt zijn met een niet-klevende stof, vaak polytetrafluorethyleen (PTFE), maar die stof is niet noodzakelijkerwijs Teflon. PTFE is alleen Teflon als het is gemaakt door Chemours.

De veelzijdigheid van fluorpolymeren
Teflon is overigens de merknaam van nog twee fluorpolymeren naast PTFE: FEP en PFA. Een fluorpolymeer is een speciale kunststof die een unieke combinatie van eigenschappen heeft die het brandwerend, weerbestendig, temperatuurbestendig, chemisch bestendig, niet-bevochtigend en niet-klevend maken, en het heeft hoogwaardige elektrische eigenschappen. Fluorpolymeren zijn materialen met een hoog molecuulgewicht die niet oplossen in water of het verontreinigen; ze worden ook niet opgenomen in het lichaam of in de bloedbaan van mensen. En fluorpolymeren dragen bij aan bijna elke belangrijke sector in de economie.

Unieke eigenschappen
Fluorpolymeren worden door Chemours geleverd aan fabrikanten in Nederland, in Europa en over de hele wereld om in hun eigen producten te verwerken. Ze kiezen voor dit materiaal vanwege de unieke combinatie van eigenschappen. De toepassingen van Teflon™ zijn daarom overvloedig en van cruciaal belang voor veel industrieën.

Beschermende factor in de zorg
In de gezondheidszorg kom je het onder andere tegen als de gladde beschermlaag op katheters. Dat zijn de holle slangetjes die gebruikt worden bij behandelingen als dotteren, de behandeling om een vernauwde slagader weer wijder te maken. Daarbij is het belangrijk dat het slangetje soepel door de aderen glijdt op weg naar de vernauwde slagader. Daarom is de buitenkant van het slangetje bekleed met Teflon, omdat dit van zichzelf zeer glad en flexibel is. Bovendien reageert het menselijk lichaam niet op dit materiaal.

Vanwege diezelfde redenen zijn stents, die in het vernauwde bloedvat worden geplaatst om de ader permanent open te houden, ook voorzien van een laagje Teflon. Het is immers niet de bedoeling dat stoffen in het bloed aan de stent blijven kleven en zo opnieuw een blokkade veroorzaken. Het laagje Teflon voorkomt dat, waardoor de stent een leven lang meegaat.

Dagelijks gemak door Teflon
In het dagelijks leven kom je Teflon veel vaker tegen dan je doorhebt. Dit materiaal is al tientallen jaren een onmisbaar onderdeel van consumentenelektronica zoals mobiele telefoons en computers. Aan de binnenkant, bijvoorbeeld als onderdeel van computerchips of als coating van de telefoonantenne, en aan de buitenkant, als beschermlaag op touchscreens. 

Daarnaast wordt Teflon veel gebruikt voor het verbinden en opladen van deze apparaten. De werking van USB-kabels en oplaadsnoeren wordt geoptimaliseerd door een isolerend en beschermend laagje om de draad die de signalen doorgeeft. Ook de werking van datacenters en zelfs zendmasten voor 5G-telecommunicatie wordt op deze manier door Teflon mogelijk gemaakt. En het is te vinden in de batterijen van elektrische voertuigen en in hoogspanningskabels voor het transport van elektriciteit. Zo zijn er veel meer industrieën die dit unieke materiaal gebruiken voor de vervaardiging van hun – vaak essentiële – producten.

Ondersteuning van de technologische revolutie
Chemours zet zich in voor het leveren van hoogwaardige fluorpolymeren om de voortdurende vooruitgang van de samenleving en de volgende golf van onze technologische revolutie te ondersteunen. En we zijn toegewijd aan het net zo verantwoord produceren van onze producten, als dat zij essentieel zijn. Lees meer over hoe we die verantwoord produceren in Nederland.